KLUTS vertelt

Bleekselderij werkt tegen hoge bloeddruk en vochtophoping
Havermout is van nature glutenvrij en bevat het gelukshormoon serotine
Volkoren spaghetti bevat veel vezels en houdt je bloedsuikerspiegel stabiel
Baking soda is een natuurlijk en veilig rijsmiddel
Kaneel is heerlijk in je thee of over je appeltje
Broccoli bevat vitamine B, C en K, calcium en vele vezels

Beste meiden van Kluts,

Jullie initiatief is inderdaad echt relevant, het is vreemd te beseffen dat de meeste mensen weinig kennis bezitten over ons grootste goed: onze gezondheid en de rol van voeding hierin.

Rens Kuijten - Dutch Quinoa GroupIk ben altijd geïnteresseerd geweest in (dier)voeding en (dier)gezondheid, met name vanwege mijn betrokkenheid bij de melkveehouderij van mijn (groot)ouders. Na mijn studie Veehouderij aan de HAS Den Bosch te hebben afgerond ben ik dan ook 10 jaar werkzaam geweest op gebied van veevoeding en diergezondheid, deels als onafhankelijk veevoedings consultant en deels als accountmanager in de veterinaire farmacie. Ontzettend interessant! Maar waar ik me over bleef verbazen was het te onderbelichte belang van- en focus op preventie middels gezondheidsgericht voeden. Maar ik vond ook dat wat we humaan met zijn allen ‘doen’ op voedingsgebied, eigenlijk nog veel erger of misschien wel lachwekkender. Voor mij was het quinoa onderzoeksproject wat ik intussen was opgestart op een gegeven moment de manier om hieraan bij te dragen.

Na een eerste trial met de teelt van quinoa in 2001 (met als doel: een nieuw voedergewas voor ons melkvee), besloot ik in 2011 de mogelijkheden van quinoa productie en consumptie in Nederland en Europa nader te gaan onderzoeken. De bevindingen waren te interessant. Enerzijds bevindingen omtrent de voedings/gezondheidseigenschappen van quinoa en de brede toepasbaarheid van quinoa als ingredient, maar anderzijds ook de bevindingen over het gewas quinoa als extra optie voor de akkerbouw (biodiversiteit) en de toekomstbestendigheid hiervan vanwege de goede droogte- en zouttolerantie. Een eigenschap die veel huidige gewassen (die eerder in Nederland en Europa zijn geïntroduceerd, zoals de aardappel en mais) niet hebben en die zeer interessant is vanwege het feit dat de beschikbaarheid van zoetwater wereldwijd een van de belangrijkste beperkende factoren voor voedselproductie is.  Ik besloot hieraan in 2012 vervolg te geven met een internationale veldstudie en een sabbatical op te nemen bij mijn toenmalige werkgever.

Lola QuinoaToen ik mijn onderzoeksverslag in 2013 afrondde en de FAO ondertussen het jaar 2013 tot het jaar van Quinoa had benoemd (om dezelfde redenen), was er eigenlijk geen weg meer terug. Dit was voor mij het moment om een droom werkelijkheid te maken en met Quinoa als soort van symbool, ons voedingssysteem iets beter te gaan maken. In de aanloop naar ons eerste teeltseizoen op praktijkschaal in 2014, kwam ik een licentie overeen met Wageningen University&Research, om hun onderzoeksprogramma naar quinoa te ondersteunen en gebruik te kunnen maken van de beste quinoa rassen, en vond ik een compagnon en de eerste akkerbouwers die geloofden in mijn verhaal. De Dutch Quinoa Group en eerste Nederlandse Quinoa keten waren definitief van start…

Nu zijn we alweer bezig aan ons 4e teeltseizoen met een telersgroep van ruim 40 akkerbouwers en een wachtlijst van andere geïnteresseerde akkerbouwers. Zij waarderen de gunstige invloed van quinoa op de bodemvruchtbaarheid, het feit dat er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, de korte keten die we samen vormgeven en de eerlijke en transparante prijsvorming die we hanteren, waarmee zij een iets hoger saldo kunnen realiseren dan bijvoorbeeld granen. Het is niet langer de vraag of we hier voldoende Dutch Quinoa kunnen telen, maar hoe we ons verhaal en produkten zo goed mogelijk toegankelijk en bekend kunnen maken voor Nederlandse en Europese consumenten. Dit doen we onder andere via ons consumentenmerk ‘Lola Quinoa’ (Lola is afgeleid van Lowlands ), waarmee we momenteel al beschikbaar zijn in het zgn ‘rijstschap’ bij AH, Deen, Ekoplaza, Sligro en DeliXL. Daarnaast proberen we via andere merken en producenten de beschikbaarheid van Dutch Quinoa te vergroten. Denk hierbij aan vleesvervangers, maar ook vervangers van tarwe, rijst en andere granen zoals brood en andere ontbijt- en lunchprodukten. Bijzonder is tevens dat de quinoa die hier telen geen bitterstoffen bevat in het buitenste laagje, die je er normaal moet afwassen vòòr het koken. Hierdoor is Dutch Quinoa en Lola Quinoa rijker aan vezels, voller van smaak en handiger in gebruik.

Lola QuinoaOm onze klanten en consumenten te inspireren over gezonde voeding en de toepassingsmogelijkheden van Dutch Quinoa en Lola Quinoa, ontwikkelen we eveneens recepten en zijn we actief betrokken bij produktontwikkeling. Informatie hierover delen we op onze website www.lolaquinoa.nl en social media kanalen zoals Facebook @lolaquinoanl, Instagram @lola_quinoa en Twitter @DutchQuinoa.

Voorlopig is er nog genoeg werk aan de winkel, maar het geeft een enorme voldoening om te zien wat er in 5 jaar tijd is opgebouwd. Ruim 40 Nederlandse akkerbouwers zijn ondertussen trots teler van quinoa als extra gewas en we hebben reeds ruim 1,5 miljoen consumenten in Nederland en West Europa kunnen bereiken. Het zou ontzettend mooi zijn als we dit verder kunnen uitbouwen en samen met producenten en consumenten het voedselsysteem iets beter en duurzamer kunnen maken.

Veel succes!

Vriendelijke groeten,
Rens Kuijten
Dutch Quinoa Group logo

Quinoa